Dutchman in New York...ehhhhhhhBogotá - Reisverslag uit Bogota, Colombia van Bram Blom - WaarBenJij.nu Dutchman in New York...ehhhhhhhBogotá - Reisverslag uit Bogota, Colombia van Bram Blom - WaarBenJij.nu

Dutchman in New York...ehhhhhhhBogotá

Blijf op de hoogte en volg Bram

06 Januari 2013 | Colombia, Bogota

Aangezien er op activiteitengebied niet heel veel gebeurd op dit moment dat interessant is voor mijn gewaardeerde lezers, volgt nu een kleine analyse van de verschillen tussen Latijns Amerika en Europa. De titel is gebasseerd op het liedje van Sting dat hier net voorbij komt op de radio...

Familie en vrienden
De familie is van grotere impact op het leven van de gemiddelde latino dan die van de gemiddelde europeaan (vanaf nu volgen vele generalisaties ;)). Bij ons is de kleine familie, vader, moeder, broers en zussen van groot belang. In Latino-land gaathet om veel meer, elke week is er wel een bijeenkomstvan familieleden die je bij ons alleen ziet op jaarlijks georganiseerde familiedagen (bowlen, oud Hollandse spellen?!?). Vele familileden leven op 1 vierkante kilometer en bezoeken elkaar soms meerdere malen per dag.
Ondanks dat de latinos erg vriendelijk zijn is er niet direct sprake van een hechte vriendschap. Vergeleken met bijvoorbeeld mijn vriendengroepen die resp. 28 jaar en 14 jaar teruggaan is er bij de latinos meer sprake van meer oppervlakkige maar vriendelijke ontmoetingen. Meer in het kader van: als ik je zie, leuk!!! Zo niet...dan niet...
om dit op te vangen zie je dat neven en nichten zeeeeeeeer hecht zijn met elkaar. Dit zijn meer vrienden voor het leven dan de ´eigen vrienden´. Ooms en tantes fungeren soms als hulpouders waarbij ook de godfather-aspecten uietaard niet ontbreken. De heilige in de families zijn de oma´s...als zij een persoon cq een relatie afkeurt...heb je een groot probleem (zoals eerder gemeld, gelukkig bij mij niet het geval!). En neeeee er zijn geen bejaardentehuizen hier, een zieke oma of opa wordt in huis genomen.

Relaties
Dan het smeuige gedeelte, de relaties. Ondanks de vele ondeugende flimpjes op internet zijn de latinas niet zo makkelijk als wel eens wordt gedacht. Aangezien de latinas over het algemeen zeer vriendelijk zijn en nieuwsgierig zijn naar die rare europeanen zullen ze zeer snel met ´ons´ willen praten. Doordat ze je veel aanraken, veel lachen en flirtgedrag vertonen heb ik al vele malen gedacht...´ahhhhh dit meisje ziet me wel zitten´. Na veel vallen en opstaan en een matige leercurve weet ik inmiddels een beetje wanneer er meer achter zit dan een leuk gesprek. Een kus is soms na een nacht dansen al een hele opgave. Onder het mom van ´ik ben geen gemakkelijk meisje´ wordt dit vaak afgehouden. De opinie van mensen op straat, in de discotheek en vooral de altijd aanwezige zussen en nichten is van groot belang. Ook het adagium van de grote filosoof J. Cruijff gaat hier op: ´elke voordeel heeft zijn nadeel ´(of was het andersom). Het gemakkelijke contact dat je kan leggen met latinas is prettig maar aan de andere kant denken ze ook direct dat je ze gaat gebruiken voor een nachtje. Hierdoor zijn onenightstands zeeeeeeer moeilijk. Hierbij spreek ik namens meerdere gefrustreerde medereizigers hahaha.
Zelfs als een stel al een relatie heeft van meer dan 2 jaar is het verboden om in het zelfde bed te slapen in het ouderlijk huis. Ik heb meerdere keren gevraagd: ´Maar die ouders zijn toch ook niet gek en zijn toch ook jong geweest´. Hier gaat het Amerkaanse homoreglement voor het leger op...don´t ask, don´t tell...´ en dan zijn er altijd nog de goedkope hotels en motels. Hierbij is het woord motel in Colombia speciaal bedoeld voor zeer tijdelijke verblijven voor een gezamelijke ´rust´. Voor meer informatie verwijs ik graag naar bijgaande link.

Eten en drinken
Het eten in Zuid Amerika verschilt zeer van land tot land en soms zelfs van regio tot regio. Argentijnen eten vlees en friet en hebben nog nooit van groente gehoord, Bolivianen gooien wat ingredienten op tafel en vergeten de smaakpapillen, vrij saai voedsel, de Peruanenhouden van pittig, india stijl...een vis gerecht wordt geserveerd met genoeg pepers voor een geheel jaar. Tot mijn grote verbazing eten sommigen ze allemaal op. De Colombianen houden van feesten en van eten. Dit is terug te zien in hun eten. Ze gooien kip, rundvlees, varkensvlees en worstjes samen met vele groenten en rijst en-of aardappels. Een ander opvallend ding is dat de soepen in alle landen van hoge kwaliteit zijn en vaak een gehele aardappel of een halve kippebout bevatten, lijkt raar maar is een aanrader. Qua etensrituelen is het met name in Colombia zo dat als je een bord voorje neus krijgt, je direct begint te eten. Het niet proefen van voedsel is een doodzonde en een grote belediging voor de gastheer of vrouw. Mijn truc is altijd zeggen dat ik niet zo´n hnger heb en dat een klein stukje genoeg is, mocht het lekker zijn, kan je altijd nog zeggen dat je voor ZOIETS lekkers altijd plaats kan maken ;)
Dan de drank, elk land heeft wel zijn eigen sterke drank die je ook niet moet weigeren 8zelfde reden) maar er wordt zeer neergekeken op volkomomen losgeslagen dronken mensen. Drinken mag en in grote mate maar laveloos, neeeeee!!! Gelukkig zijn de biertje wat licht met minder alcohol (4% in zuid Amerika) dus je kan hetzelfde drinken en minder dronken zijn aan het eind van de avond. Misschien dat ik daarom niet veel kamelen zie op dit continent ;)

Tijd en afspraken
Elke afspraak die je hebt met een latino-a is er een waarbij je veel geduld moet hebben. Een gemiddelde wachttijd voor de stipte Europeaan (behalve Boon en Bier) loopt op tot tenminste 1 uur. Plannen zit niet in het repertoirevan de gemiddelde latino, wellicht dat het bij zakelijke afspraken minder is. Merkwaardig is dat bij een afspraak met 2 latinas de wachttijd zeer waarschijnlijk met de factor 2,5 kan worden vermenigvuldigt. Oplossing: altijd afspreken op een plek waar je wat te doen hebt, eenkrant meenemen en of muziek.

Tot zover deze ietwat andere blog dan anders.
Vanaf begin volgende week volgen weer normale reisverhalen aangezien in dan zeer waarschijnlijk naar de plaats met de mooiste naam ga: Bucaramanga!